10 Ocak 2010 Pazar

Ütü Alırken Nelere Dikkat Etmeli ?

Ütü Alırken Nelere Dikkat Etmeli ?

Bayanlar ve beyler içinçok büyük önem taşıyan ev aletlerinden birisi ütülerdir. Çünkü ütü her iki kullanıcı kitlesi için de çok önemlidir. Hatta bazı “ütü hastası” tüketiciler bile var. Güzel, zevkli ve yorulmadan ütü yapmanın öncelikli ilkesi de kullanılan ütünün iyiliğinden geçer. Bu yazımızda tercih edilecek ütülerde dikkat etmemiz gereken noktalara birlikte göz atacağız.


Bir ütüden beklentimiz, iyi buhar vermesi ve bunun karşılığında kırışıklıkları kolayca açabilmesidir. Diğer beklentilerimiz de hafif olması, ütülenen şeyin üzerinde rahat hareket etmesidir.

Ütü almaya karar verdikten sonra bir karar daha vermemiz gerekiyor aslında. Eğer ütülenmesi gereken çamaşırlarımız çok oluyorsa buhar istasyonlu/jenaratörlü bir ütü az ise normal buharlı ütüleri tercih etmeliyiz. Çamaşırlarımız çok oluyor ancak haftada birden fazla ütü yapıyor ve her seferinde 5-6 tane giysi ütülemek gerekiyorsa buhar istasyonlu ütünün kullanımı pratik olmadığı için tavsiye etmiyoruz. Ama haftada bir veya iki defa biriktirerek ütü yapılıyorsa buhar istasyonlu ütü kesnlikle tavsiyemizdir.

Buhar istasyonlu ütü tercih edersek, alacağımız ütünün ilk bakacağımız özelliği buhar gücü ve Watt cinsinden ısı gücü olmalıdır. 2400 W bir ütü tercih etmek kırışıklıklar için iyi olacaktır. 2400 W ütüler eğer pahalı gelirse 2000-2400W arasında bir güce sahip ütü al nmalıdır.
 Buhar gücü ise bir püskürtmede uyguladığı buhardır. Bunu kataloglardan eğer kataloglarda yazmıyorsa ütüyü alacağımız yerin görevlilerinden yardım alarak öğrenmeliyiz. Sabit buhar çıkışı en az 35 g/dk şok buhar gücü de yine en az 90g/dk olmalıdır. Bu değerler buhar istasyonlu ütülerde sabit buhar çıkışı 150 g/dk civarlarında olacaktır.Temel bir özellik de tabandır. Taban giysilerin üzerinde kolay hareket etme, ısıyı iyi iletme, parlama yapmama gibi önemli niteliklere sahiptir. Bu yüzden safir taban, glissée veya seramik tabanlı ütülerin seçilmesi daha iyi olacaktır. Söylediğimiz tabanların hepsi giysi üzerinde rahat hareket eder. Kolay kolay yapışmaz ve parlama yapmaz. Safir tabanlı ütülerin özelliği tabanının hiçbir şekilde çizilmemesidir. Eğer bir mağazada safir taban olduğu söyleniyorsa görevliye anahtarla üzerinden sertçe geçmesini rica edin. Eğer çiziliyorsa safir taban olmadığından emin olabilirsiniz. Safir tabanların tek dezavantajı diğer iki taban türüne göre parlama yapma olasılığı biraz daha fazladır ancak safir tabanlı modellerin çoğu “ek taban” ile birlikte satılıyor. Bu yüzden tercih edilebilir. Ayrıca parlama deyip gözünüzü korkutmayalım. Parlama ; ince, ipek giysiler yüksek ısıda ütülendiği zaman olabilir bu durum.
Tabanımızı da seçtiğimize göre biraz da iç özelliklere geçebiliriz. Alacağımız ütünün içinde kirece karşı bir sistemin olması özellikle Türkiye’deki tüketiciler açısından önemlidir. Çünkü ülkemizin her neresinde bulunursanız bulunun sularımız çok kireçlidir. Her ne kadar kaynatılmış su veya klima suyu ile çözüm bulmaya çalışsak da bu sorunun önüne geçemiyoruz. Ancak yeni ütülerin çoğunluğunda kirece karşı korumalı sistemler bulunuyor.
Bir diğer unsur da güvenlik. Ütünün acil bir durumda veya diğer hallerde açık unutulması olasılığı güçlüdür. Bu durum da bırakın ütülenen elbisenin yanmasını yangınlara bile sebep olabilir. Bu yüzden bir de güvenlik sistemi olmalı. BOSCH, BRAUN, PHILIPS ve TEFAL bu konuda çok iyiler. Modellerinin birçoğunda ütüleme konumundayken açık unutulduğunda 30 saniye (ortalama) sonra, dik konumdayken 5 dakika sonra kendisini otomatik kapatma özelliğine sahip.
Buhar istasyonlu ütülere de biraz değinelim. Bu tip ütüler profesyonel grup içinde yer alıdığı için birçoğunun yanında buhar tabancası hatta buhar ile temizleme için fırçalar bile yer alıyor. Taban olarak geneli alüminyum taban ancak ek tabanlı bir model de seçmek mantıklı olacaktır. Bir de markası önemli bu grupta. Çünkü arıza yapması durumunda servisinin kolay ulaşılabilir ve sonuca kolay bir şekilde ulaştırması lazım. Fiyatları da elbette biraz daha yüksek.
Bizim ütüler hakkında söyleceklerimiz bu kadar. Tek bir durum daha kalıyor bu da dış dizaynı ile ilgili seçim. Renkler elbette kişiseldir ancak renk ile özellik arasında kalırsanız tercihinizi mutlaka özellikten yana yapın.


Kaynak beyazblog.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder