24 Mayıs 2010 Pazartesi

Korsanı önlemek için...

İnternetten yasa dışı yöntemlerle, telif hakları korunan eserleri izinsiz elde edenlere verilen korsanlık payesinin sanal dünyadaki karşılığı aslında sanıldığından çok daha farklı. Avustralya'da düzenlenen bir anket bu gerçeği bir kez daha ortaya koydu. 7000 kişinin katıldığı anketin sonuçlarında, korsanların büyük çoğunluğunun, internetten indirdikleri film ve müzik için aslında para ödemeye hazır olduğunu gösteriyor.


Ankette film indirenler indirdikleri film başına 10 dolar, şarkı indirenlerse şarkı başına 50 cent ödemek istediklerini ifade ediyorlar. Ama iki koşulları var; indirdiklerin eserlerin kendi istedikleri kanallar üzerinden elde edebilecekler ve kendi kullanmayı tercih ettikleri formatta alabilecekler.

Bu konuda bizim de söyleyecek sözümüz var... İkinci sayfada...

CHIP Online diyor ki: Korsanı önlemek için...



Zaten sorun da burada başlıyor. Telif hakları savunucuları nedense bir türlü korsan olarak nitelendirdikleri kişileri birer alıcıya dönüştürmek için uğraşmıyor ve işin kolayına kaçarak yasaklar ve yüklü tazminat davalarıyla bir yandan caydırıcı olmaya, diğer yandan ise avukatların çabalarıyla ciddi gelirler elde etmeye uğraşıyorlar.



Eğer film ve müzik endüstrileri bu konuya biraz daha esnek bakıp, kendi akıllarına yatan kuralları dayatmaya çalışmak yerine, tüketicilerin beklentileri yönünde geliştirebilirse iş modelleri oluşturabilirlerse tüm bu tantana herkesi memnun edecek şekilde çözümlendiği günleri de görebileceğiz.





Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder